Foredrag om "Nygift par dræbt af Gestapo"iiiiiWebmaster: Dines BogøI januar 1945 blev et ungt nygift par brutalt skudt ned, mens de holdt hvedebrødsdage i en villa i Gentofte. I et diasforedrag berettes om denne tragiske begivenhed.
Generelt om Lone og Lucjan

Lone og Lucjan ligger ved siden af hinanden i Mindelunden i Ryvangen.

Deres lig blev fundet i Ryvangen i slutningen af juni 1945. Hun er den eneste kvinde, der er genbegravet i Det store Gravfelt i Mindelunden og han er den eneste udenlandske statsborger, der er begravet i Mindelunden.

På gravsteenne ser man "Det danske Rigsvåben", undtagen på Lucjan Maslochs grav nr. 47. Her ser man "Den polske Kongeørn".

Lige efter deres bryllup, få måneder før befrielsen, blev Lone og Lucjan dræbt af Gestapo.

Lone Mogensen, datter af dansk FLS-ingeniør var opvokset i Polen, flyttede sammen med familien til Frederiksberg i Danmark 1936.

Lucjan Maslocha var styrmand og officer i den polske flåde.

De var hemmeligt blevet gift i Den katolske Domkirke i København den 31. december 1944. 3 dage efter blev de skudt af Gestapo i en villa i Gentofte. Lone Mogensen og Lucjan Mascloha var begge tilknyttet den danske afdeling af Polsk-engelsk Efterretningstjeneste. Han som leder og hun som hans betroede kurér og kontakt til danske og svenske kredse.

Lucjan Maslocha havde opbygget et stort effektivt efterretningsnet i Danmark bestående af danske og herboende polakker. Mange af de oplysninger han sendte til englænderne via sit radionet var meget værdsat i London.

Der var en forbindelse mellem Maslocha og firmaet "Carl Holten/English House". Firmaet hvor kontorchef Vilhelm Jacobsen var ansat. Jacobsen blev sammen med sin hustru dræbt 1948 i deres lejlighed på Peter Bangs Vej.

Arkitekt Wehage havde stillet 1. salen i sin villa på Hans Jensens Vej 44 til rådighed for Lucjan Maslocha. Kun meget få af Lucjans folk kendte villaen og Gestapo kom ikke for at anholde Maslocha.

Tyskerne troede, at Wehage gemte et mindre våbenlager og under en større aktion i Gentofte, hvor man søgte efter våben og folk, der kunne have haft tilknytning til sabotageaktionen mod fabrikken Torotor 2. januar 1945, omringede man også villaen, hvor Lone og Lucjan opholdt sig.

Da Gestapo ville trænge ind på 1. salen kom det til skudveksling. Gestapo holdt aktionen skjult, da de ønskede at se hvilke andre personer, der kom i villaen. Arkitekt Wehage blev anholdt og hans hustru og to mindreårige børn blev holdt som gidsler i villaen i flere døgn.

Hør om Efterretningstjenesten, organisation, selve aktionen og hvad der efterfølgende skete. Lone og Lucjans lig blev fundet i Ryvangen og de blev sammen med over hundrede andre genbegravet i Mindelunden ved en stor højtidelighed 29. august 1945.

Var det et tilfælde, at Gestapo fandt det unge par eller blev de ofret i en intern magtkamp mellem kommunistiske og nationale polakker?

Foredrag med mange fotos. Ca. 1½ time.Deltagere i foredrag


Lokalhistorisk Forening i Gentofte
Dragør Borgerforening
Lions Club, Dragør
Ballerup Historiske Forening
Ældre Sagen, Gentofte
Helleruplund Sognegård, Gentofte
Dansk Blindesamfund, Amager
Foreningen OXA på Nyholm
Forening på Vestegnen
Forening på Vestegnen
Dyssegårdskirken
Danske Seniorer
Inner Wheel, Gentofte
Forening, Gentofte